Before & After: New Life for a Narrow Extension

Design BIA Interiors Material Highlights
Rear fa├žade of a red-painted brick townhouse with a large NanaWall open to the dining room and kitchen
Adam Kane Macchia

The primary goal of this Prospect Heights brownstone renovation was to connect the existing, narrow rear addition to the rest of the home and to the uniquely large rear yard. This common extension configuration not only restricts light to the rear of the home, but very often creates rooms that are difficult to use.

The Solar Innovations folding glass wall was instrumental in reaching our two goals. The door system uses only a fraction of the wall thickness, which allowed us to increase the interior width of the extension to use as a dining area. The two sets of folding doors open fully to create an outdoor living area between the dining room and kitchen. A glass rail at the deck removes any visual obstruction from the kitchen to the yard.

After Narrow extension in a Park Slope home converted into a dining area with large sliding glass NanaWalls leading out to the rear yard
Before Narrow rear extension in a Park Slope home before our renovation
We opted for a modern feel in the kitchen and dining room, relocating some of the trim and paneling to areas that needed restoration throughout the rest of the home.